1. Det här med planeringen ja. Ta fram en stor skål där du lägger i kikärtorna, fyll på med vatten (ordentligt mycket eftersom att kikärtorna sväller). Sen ska du vänta, snåla inte med blötläggningen, jag brukar blötlägga ett dygn före jag ska äta falafel. Annars köp i burk som inte kräver blötläggning...
2. Hacka gul lök och bryn det i lite smör eller olja, kör i chili och spiskummin och lägg till sambal oelek på slutet så det får fräsa med lite.
3. Häll av vattnet från kikärtorna, kör i en matberedare eller använd en stavmixer för att mosa det ordentligt. Blanda sedan i resten av ingredienserna, konsistensmässigt ska den vara så att du enkelt kan göra bollar.
4. Hetta upp ordentligt med olja i en stekpanna och provstek en falafel, provsmaka och se om kryddningen funkar. Stek sen resten av dina falafels. Ät det med en härlig sallad eller i pitabröd med till exempel hummus och syrade grönsaker.
Råvara | Mängd | enhet | kommentar |
---|
Persilja | 0.5 | Deciliter | |
Chilipulver | 0.0 | U.N.S. | |
Sambal Oelek | 1.0 | Tesked | |
Cocktailtomater | 1.0 | Burk | |
Gurka | 0.5 | Styck | |
Salt | 1.0 | Tesked | |
Vitlök | 3.0 | Klyfta | |
Ajvar Relish | 0.0 | U.N.S. | |
Yoghurt, grekisk | 1.0 | Deciliter | |
Gul lök | 1.0 | Styck | |
Pepperoni | 0.0 | U.N.S. | |
Kikärter | 400.0 | Gram | torkade |
Pitabröd | 4.0 | Styck | |
Spiskummin | 1.0 | Tesked | |