Potatiskräm: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa potatisen genom en finmaskig sil.
Lägg den rökta fisken, vitlök och hälften av mjölken i en kastrull. Koka upp och dra kastrullen från värmen.
Vispa samman äggen i en kastrull med resten av mjölken. Låt sjuda under omrörning, ca 2 min. Rör ner potatisen, fisken och vitlöksmjölken. Häll allt i en mixer och kör till en slät konsistens. Passera och smaka av med olivolja, smör, citronsaft, salt och peppar. Låt kallna. Hit kan förberedas dagen innan.
Lägg löjrommen i en sil för att vätskan ska rinna av. Låt den stå i silen några timmar i kylen.
Äppel- och löksallad: Skala och fintärna äpplet. Blanda med löken och smaka av med salt, peppar, citronsaft och olivolja.
Servering: Fördela potatiskrämen på tallrikar. Strö över äppelsalladen, lägg på löjromen, droppa på olivolja, mal över lite svartpeppar och garnera med dill och ev röd basilika.
Råvara | Mängd | enhet | kommentar |
---|
Löjrom | 200.0 | Gram | |
Citron | 1.0 | Tesked | saft, pressad |
Basilika, färsk | 1.0 | Knippe | gärna röd, blad eventuellt |
Svartpeppar | 0.5 | Kryddmått | |
Äpplen | 0.5 | Styck | Grönt, t.ex granny smith |
Ägg | 2.0 | Styck | |
Vitlök | 0.5 | Klyfta | finhackad |
Mandelpotatis | 100.0 | Gram | |
Olivolja | 1.0 | Matsked | |
Citron | 1.0 | Matsked | saft |
Fisk | 100.0 | Gram | t ex sik. rökt skinn- och benfri |
Mjölk, standard | 2.0 | Deciliter | |
Smör | 1.0 | Matsked | rumstempererat |
Svartpeppar | 0.5 | Kryddmått | |
Salt | 0.5 | Tesked | |
Svartpeppar | 1.0 | Nypa | |
Salt | 1.0 | Kryddmått | |
Salt | 1.0 | Kryddmått | |
Röd lök | 1.0 | Matsked | finhackad |
Olivolja | 2.0 | Matsked | |