Delete

Löjrom med potatiskräm och äppel- och löksallad

Förrätt
Betyg:
Skapad av:
lillebror
Källa:
Allt om mat
Portioner:
8
Skapad:
den 30 december 2017

Potatiskräm: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa potatisen genom en finmaskig sil. Lägg den rökta fisken, vitlök och hälften av mjölken i en kastrull. Koka upp och dra kastrullen från värmen. Vispa samman äggen i en kastrull med resten av mjölken. Låt sjuda under omrörning, ca 2 min. Rör ner potatisen, fisken och vitlöksmjölken. Häll allt i en mixer och kör till en slät konsistens. Passera och smaka av med olivolja, smör, citronsaft, salt och peppar. Låt kallna. Hit kan förberedas dagen innan. Lägg löjrommen i en sil för att vätskan ska rinna av. Låt den stå i silen några timmar i kylen. Äppel- och löksallad: Skala och fintärna äpplet. Blanda med löken och smaka av med salt, peppar, citronsaft och olivolja. Servering: Fördela potatiskrämen på tallrikar. Strö över äppelsalladen, lägg på löjromen, droppa på olivolja, mal över lite svartpeppar och garnera med dill och ev röd basilika.

RåvaraMängdenhetkommentar
Löjrom200.0Gram
Citron1.0Teskedsaft, pressad
Basilika, färsk1.0Knippegärna röd, blad eventuellt
Svartpeppar0.5Kryddmått
Äpplen0.5StyckGrönt, t.ex granny smith
Ägg2.0Styck
Vitlök0.5Klyftafinhackad
Mandelpotatis100.0Gram
Olivolja1.0Matsked
Citron1.0Matskedsaft
Fisk100.0Gramt ex sik. rökt skinn- och benfri
Mjölk, standard2.0Deciliter
Smör1.0Matskedrumstempererat
Svartpeppar0.5Kryddmått
Salt0.5Tesked
Svartpeppar1.0Nypa
Salt1.0Kryddmått
Salt1.0Kryddmått
Röd lök1.0Matskedfinhackad
Olivolja2.0Matsked