Delete

Kalvytterfilé med belugasallad, ugnsbakad tomat och skummig jordärtskockssås

Huvudrätt kött
Betyg:
Skapad av:
lillebror
Källa:
Allt om mat
Portioner:
10
Skapad:
den 29 december 2017

1. Sätt ugnen på 150°. Halvera tomaterna och lägg dem med snittytan upp på en plåt. Salta, peppra och sockra. Torka mitt i ugnen ca 1 timme. 2. Koka linserna mjuka i hönsbuljong tillsammans med vitlöksklyftan och timjanstjälkar 15-20 min. Häll av i en sil och skölj med kallt vatten. 3. Skär sidfläsket i små kuber. Stek i stekpanna tills fläsket är knaprigt. Lägg upp fläsket på hushållspapper. 4. Kött: Sätt ugnen på 150°. Putsa köttet och dela det mitt i på längden så att du får ut 2 smala filéliknande bitar. 5. Lägg upp 2 ark aluminiumfolie med en bit bakplåtspapper på. Lägg citronverbena och citronskal på pappret. Salta och peppra köttet och bryn filéerna i smör och olja. 6. Rulla in dem i folien med citronverbenan. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min i tills innertemperaturen är 55°. Låt köttet vila ca 10 min före tranchering. 7. Sås: Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar. Koka dem med 3 dl mjölk, grädde, buljong och vatten tills de är mjuka. Spara ca 1 dl av mjölken till servering. 8. Mixa såsen slät med mixerstav. Sila och smaka av med salt och peppar. 9. Servering: Hetta upp en stekpanna med olivolja. Stek linserna 2-3 min så att de blir varma. Tillsätt sidfläsket, torkade tomater och plockad timjan. 10. Koka upp såsen och häll i resten av lättmjölken och citronsaften. Mixa såsen skummig med mixerstav. Tillsätt ev mer mjölk om den känns för tjock. 11. Lägg upp linsblandningen på tallrikar. Skär upp köttet i 6 skivor, skumma upp såsen och servera till.

RåvaraMängdenhetkommentar
Fling-/Gourmetsalt1.0Matsked
Citron1.0Styckrivet skal
Kalvytterfilé1.5Kilo
citronverbena0.75Deciliter
Svartpeppar0.5Tesked
Smör2.0Matsked
Rapsolja2.0Matsked
Citron, pressad1.0Matsked

sub-receptfaktor
Belugasallad1.0
Skummig jordärtskockssås1.0