1) Blötlägg torkade kantareller i minst 30 minuter men använd helst färsk.Om du använder torkad svamp så minska mängden till 2 dl.
2) Skala och hacka löken fint.
3) Stek kantarellerna på hög värme i lite smör så att vätskan kokar bort.
4) Lägg i en smörklick, tillsätt löken och fräs alltsammans på fortsatt hög värme tills löken är genomskinlig.
5) Häll i portvin (se upp, portvinet kan antändas – det kan gå snabbt!) och rör om.
6) Tillsätt buljong, grädde och soja och rör om igen.
7) Koka upp din kantarellsoppa under omrörning, sänk värmen och låt sjuda i 10–15 minuter.
8) Mixa soppan och smaka av med salt och peppar och kanske lite mer portvin.
9) Strö persilja över din kantarellsoppa och servera.
Råvara | Mängd | enhet | kommentar |
---|
Soja, japansk | 1.0 | Matsked | Japansk soja, helst tamari |
Salt | 0.0 | U.N.S. | |
Peppar | 0.0 | U.N.S. | |
Persilja | 0.0 | U.N.S. | Hackad, till garnering |
Smör | 0.0 | U.N.S. | Till stekning |
Portvin, rött | 1.0 | Deciliter | 0,5–1 dl portvin |
Schalottenlök | 3.0 | Styck | 2-3 st |
Trattkantareller | 10.0 | Deciliter | 8-10 dl trattkantareller. Om du använder torkad svamp så minska mängden till 2 dl. |
Buljong, grönsaks- | 5.0 | Deciliter | |
Vispgrädde | 3.0 | Deciliter | |