Delete

Rödvinssås

Såser
Betyg:
Skapad av:
superuser
Källa:
tasteline
Portioner:
4
Skapad:
den 28 maj 2006

1. Skär grönsaker och bacon grovt och stek i stekpanna eller kastrull tills det fått fin färg. Tillsätt tomatpurén mot slutet och låt fräsa en stund till och bli riktigt rostat. Tillsätt sockret som bara får smälta ner och bli lite lätt karamelliserat. 2. Slå på vinet och kryddorna, låt kokan ned till hälften. Slå därefter på vinäger och buljong (flytande, eller tärning + vatten) och koka ihop såsen, ju längre tid desto bättre smak. 3. Sila av såsen, tycker du att den är för tunn kan du reda med lite maizena eller arrowrot utrört i lite vatten. Blanda i så fall mjöl och vatten i ungefär lika stora delar till en klimpfri smet. Tag kastrullen från värmen, visp ordentligt då du tillsätter redningen så att inga klumpar bildas. 4. Låt såsen koka upp så ser du hur tjock den blivit, upprepa proceduren om nödvändigt. Grundreceptet för 4 portioner kan utökas med något av följande: 2 msk konjak 2 msk madeira och 2 msk ankleverpaté 2 msk madeiravin och en uns hackad svart tryffel 4 skivor oxmärg Små stekta champinjoner, syltlök och knaperstekt bacon

RåvaraMängdenhetkommentar
Röd lök0.5Styckgrovt skuren
Morötter1.0Styckhackad
Bacon2.0Skiva
Tomatpuré1.0Matsked
Råsocker0.5Matsked
Persilja3.0Kvist
Lagerblad1.0Styck
Timjan, torkad1.0Tesked
Rött vin2.0Deciliter
Balsamicovinäger, mörk1.0Matsked
Buljong, kött-2.0Deciliter
Maizena1.0Tesked
Vatten0.0U.N.S.



Super recipesFactor
Bräckt kassler med spenat och potatispytt0.2
Helstekt ryggbiff med svartrotsbakelse och rödvinssås1.0
Rådjurssadel med potatispuré, stekta päron och rödvinssås1.0